banner lezen

Andere hobby's:

button hobby's button healing button hobby's

Ik lees al vanaf mijn 4e. We zijn een familie van boekenwurmen. Ik kende vrij jong al heleboel versjes en wilde natuurlijk weten wat dat nou toch allemaal was in zo'n boekje. Mijn herinnering is dat ik als 4-jarige op schoot zat van mijn lievelingsoom Koos (Kobie was zijn nick) en dat hij me in de krant alle woordjes "en" liet aanwijzen. Toen alle woordjes "de" en toen "een" enz. Voor je 't wist, zat ik mijn eigen boekjes te lezen.
Heel veel sprookjes natuurlijk en al heel snel (rond mijn 6e) ook Amerikaanse comics en "sprookjes in beeld": prachtige serie boeken, natuurlijk Donald Duck. En omdat mijn moeder ook gek was op stripverhalen kwamen die ook in huis.

Lezen is iets wat zo eigen is. Bijna een deel van mijn lijf.
Ik snap ook niet dat mensen zich eenzaam voelen.
Is er een boek in de buurt, dan verveel ik me geen moment.

Een leuk verhaal over lezen en verslaving. Mijn zus neemt me vaak mee op vakantie. Ook haar man (Henk) leest veel. HEEL veel. Hij kan een boek van 350 pagina's in een dag uitlezen. Zelfs mij lukt dat niet. Ik heb daar toch echt wel 2 dagen voor nodig. Ik dwaal af. In 2002 gingen we 2 weken naar de Franse Ardennen. Er gaat altijd een koffer met boeken mee... minimaal 30... (eht waar...) Voor hem, mijn zus en hemzelf. Bij het uitpakken van de auto na aankomst vraagt Henk aan zijn zoon Kilian: waar is de tas met boeken. Nergens te vinden. In the middle of nowhere. Zelfs geen tv-ontvangst. Een krakend transistortje that's it. We waren er om 18.30 uur. Na het eten is Henk weer helemaal teruggereden naar Amsterdam (!!) Hij heeftdaar overnacht en stond om 9.30 uur weer op de stoep van ons onderkomen.

Het jaar daarop gingen ze op vakantie naar ItaliŽ. Mijn zoon ging mee. Toen ze hem ophaalden die ochtend, vroeg ik voor alle zekerheid: "Henk, heb je je koffer met boeken wel ingepakt". Hij zou er toe in staat zijn geweest om bij de 1e haltplaats in Frankrijk (750 km van Amsterdam) subiet terug te keren als zijn boeken nog thuis waren.

Lezen dus... net als muziek een onmisbaar deel van het leven. Een heuse zaligheid.


Wordt vervolgd


button back button home button next


button email